Mobiel internet (3G) met een MikroTik-router

Als ik op vakantie ben in het buitenland wil ik toch internet op m’n laptop kunnen gebruiken. Ik koop dan ter plaatse een SIM-kaart met prepaid internet. In Frankrijk gebruik ik bijvoorbeeld Orange Let’s Go. Met behulp van een MikroTik-router met 3G-USB-modem heb ik dan meteen ook een eigen wifi-hotspot voor m’n gezin.

Het Huawei E220 HSDPA USB-modem
Het Huawei E220 HSDPA USB-modem

Het E220 HSDPA-modem van Huawei is hiervoor ideaal: het werkt “out of the box” op elke MikroTik-router. Inmiddels is dit modem niet meer verkrijgbaar. Een tijd geleden kocht ik als test de DWM-157 van D-Link (hardwareversie B1). Hiermee kreeg ik het niet werkend. Toen ik de merk-/modelnaam toch tegenkwam op deze wiki-pagina https://wiki.mikrotik.com/wiki/Supported_Hardware besloot ik nog eens een poging te wagen.

In dit voorbeeld gebruik ik prepaid internet van *Bliep. Niet de meest aantrekkelijke propositie (€0,50 voor 67MB), maar ik had het SIM-kaartje liggen en er zat nog tegoed op.

Het gaat erom de PPP-instellingen goed te krijgen. Gelukkig vond ik deze terug op de genoemde wiki-pagina. Voor de DWM-157 zijn deze:

 • data-channel: 2
 • info-channel: 3
 • modem-inititalisatie: AT+CFUN=1

De configuratie ziet er dan zo uit:

/interface ppp-client
add allow=pap apn=internet.tele2.nl data-channel=2 default-route-distance=1 \
  dial-on-demand=no disabled=no info-channel=3 modem-init="AT+CFUN=1" name=\
  ppp-bliep pin=0000 port=usb1

Voor de Huawei E220 zou dit hebben volstaan:

/interface ppp-client
add allow=pap apn=internet.tele2.nl default-route-distance=1 \
  dial-on-demand=no disabled=no name=ppp-bliep \
  pin=0000 port=usb1
De PPP-instellingen van het DWM-157-modem in combinatie met *Bliep
De PPP-instellingen

Een complete voorbeeldconfiguratie staat hier. Deze kan als basis dienen voor verdere uitbreidingen, zoals bijvoorbeeld een VPN-verbinding met thuis of kantoor.


Geplaatst

in

door